打印 上一主題 下一主題
收起左側

F12 boot menu不可用,求幫手( 已解決 )

我部筆電係Acse aspire one d255,原本用Win7 starter
上個月燒左250G HD
換500G HD後重新裝過windows 7 家用進階版  
當時用BIOS個F12 boot menu仍然可以用CD來boot機
個HD我無做分割,所以只有1個硬碟區
又重裝官網俾的所有驅動程式及BIOS更新
(因為我係按官網俾的順序更新,無留意到有版本順序
so估計我有可能無按版本來更新BIOS)

不過之後發現升級SP1遇到困難
咁我於是試下裝XP,反正XP比較易上手(我用左成7年)
點知BIOS無法叫出F12 boot menu
而入去F2 setup,F12 boot menu係disable而且無法更改設定
又無法使用load setup defaults
(PS.無法使用/更改設定=無法選擇相關的選項,選項顏色係灰色而非藍色)

依家洗唔到機...
點樣解決?
我最終目的係想裝XP同埋格式化並分割HD
回復

係咪姐係換唔到開機果陣既順序????
PS.有冇得降返最初個BIOS版本...有可能更新後唔同左(雖然可能性不高就對了...)
回復 支持 反對

係咪姐係換唔到開機果陣既順序????
PS.有冇得降返最初個BIOS版本...有可能更新後唔同左(雖然可能性不高就對 ...
s15ooooo 發表於 17-6-2013 16:24

係><
F12 boot menu被固定為disable,無法更改(燒左HD後重裝W7時係enable的,當時無留意可否更改)
開機順序被固定(燒左HD後,重裝W7時已被固定無法更改)
1.HD
2.
3.USB記憶體
4.(唔記得左,我今晚補)
5.
6.CDROM
次序大概係咁,依家電腦唔係我手上,要今晚先可以知詳細情況

我用更新程式試過降回最初版本,但仍然無用
已肯定係可以降返版本
但唔清楚會否有版本之間發生衝突

附帶:
http://global-download.acer.com/GDFiles/BIOS/BIOS/BIOS_Acer_3.16_A_A.zip?acerid=634405162964353125&Step1=NETBOOK,%20CHROMEBOOK&Step2=ASPIRE%20ONE&Step3=AOD255&OS=ALL&LC=zh-cht&BC=ACER&SC=CHINA_2
我有跟readme來裝,但可能無跟到版本順序裝

唔排除我誤解左佢個步驟
我係入左window後開PAV70316.exe來裝

我亦想試用DOS flash但唔識用,不如教教我

../
回復 支持 反對

係><
F12 boot menu被固定為disable,無法更改(燒左HD後重裝W7時係enable的,當時無留意可否更改)
開機 ...
kelvinchm 發表於 17-6-2013 17:00

大概要找暗雲大人來了Orz
回復 支持 反對

大概要找暗雲大人來了Orz
s15ooooo 發表於 17-6-2013 18:59

我搞好左...
我之前係v3.15,我尋日由v3.05裝到到v3.15就得左
反而一裝v3.16就會衰

另外就係我尋日咁搞
個密碼居然會自己回復到以前個個密碼
好在我記得,總算解決了問題
回復 支持 反對

我搞好左...
我之前係v3.15,我尋日由v3.05裝到到v3.15就得左
反而一裝v3.16就會衰

另外就係我尋日 ...
kelvinchm 發表於 18-6-2013 13:42

恭喜哂先O.O

PS.由於我同你底板唔同,所以冇得幫你試,跟住又唔熟ASUS以外既底板Orz(((狂汗
回復 支持 反對

Try update the bios.
回復 支持 反對

其實你係咪講緊BIOS PW?

一般黎講UPDATE過BIOS

個BIOS PW會RESET到最初

其實如果唔記得BIOS PW..可以CLEAR CMOS解決

底板有3針係CLEAR CMOS用,由1-2跳去2-3..再跳返去1-2就會RESET左
回復 支持 反對