打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 既然隻GAME改名要改百家姓做頭,大家討論下會用咩姓^^

我唸住叫 林崎甚助  (居合術元祖xD)

同埋岩岩係百'鳩性'第9行見到d得意野

杜阮藍閔    席季麻強    賈路婁危    江童顏

唔知有冇巨乳呢??!!xDDDDDDDDD

注:本人姓趙 百家姓排名第一   要多謝宋朝手足 xDDD (已被摳) 補上:掛名不分先後~(狂摳)

仲有版主如果要改名叫蛇...請上書G.M. (係客戶服務員先岩) 一定可以幫到你!!!

可惜冇姓 座 唔係叫座頭市xDDD
回復 支持 反對

姓段囉!!
回復 支持 反對

我唸住叫  林崎甚助  (居合術元祖xD)

同埋岩岩係百'鳩性'第9行見到d得意野

杜阮藍閔    席季麻強    賈路 ...
林崎甚助重 發表於 28-6-2010 21:38

http://wenwen.soso.com/z/q124392072.htm
入面有位網民就話:
蛇氏,出自南安(今江西大餘)。

古代有建武將軍蛇元。

蛇姓就是張姓的一個分支,當年洪秀全在南京,安慶保衛戰中失利,蕪湖縣的張姓大量向外逃,一支張姓人逃到南陵和青陽交界山里,沒吃的,餓的不行,人群中一個老人在山里發現一條大蛇,年輕人就要去抓來吃,老人一開始不許:吃了蛇可能老天要報應,我們這張姓家族會有更大滅族之災.年輕人說顧不了了,我們馬上回餓死的.老人看到可憐的一群人個個快不行了,也想不出什麼辦法,忍淚說對大家說:我們吃了蛇,它救了我們,我們就跟它姓,就姓蛇吧.大家都同意,大蛇吃了,人救活了.蛇姓家族還是感動上天,人丁興旺,迅速發展起來,雖然姓蛇,他們還經常到蕪湖縣張姓原來的地方認祖,做家譜,家譜上記載:某年月張姓家族一支到南陵,改為蛇姓,輩安原來的張姓輩分排列.
所以就係想問下九陰有冇得改姓蛇= =
知道既巴打通知聲...
回復 支持 反對

我玩武俠game一向都用百家姓做頭既=.=

我有可能會叫葉開架xdd
回復 支持 反對

我玩武俠game一向都用百家姓做頭既=.=

我有可能會叫葉開架xdd
浪跡天涯002 發表於 1-7-2010 12:08

不如叫葉問?一個打十個(不過先交學費)xDDDD
回復 支持 反對

不如叫葉問?一個打十個(不過先交學費)xDDDD
林崎甚助重 發表於 1-7-2010 14:11

-.-葉開係古龍小說小李飛刀李尋歡個徒弟...唔好誤會...
再唔係我就用李尋歡個名...
不如大家比d意見我

李尋歡,沈浪,葉開,傅紅雪

比你地會用邊個名?
回復 支持 反對

南姓.............
回復 支持 反對

聞人一個

聞人呢個複性真係......

點解唔係閒人呢>.<
回復 支持 反對

-.-葉開係古龍小說小李飛刀李尋歡個徒弟...唔好誤會...
再唔係我就用李尋歡個名...
不如大家比d意見 ...
浪跡天涯002 發表於 1-7-2010 14:13

我搞gag姐= =

你尋歡 好名好名xdddddddd 比我會用   博紅雪
回復 支持 反對

我搞gag姐= =

你尋歡 好名好名xdddddddd 比我會用   博紅雪
林崎甚助重 發表於 2-7-2010 14:47

用李尋歡都唔知有咩門派最岩-.-
回復 支持 反對