樂古Nakuz

標題: 電腦不停重開與輕機問題 [打印本頁]

作者: articearar    時間: 25-6-2013 14:08
標題: 電腦不停重開與輕機問題

岩岩換完底板同cpu,裝完個xp之後入到去果陣,一係就自己重開
一係就係咁輕機,如果用底板張display仲會輕機果時有一條條好似雪花咁既
邊到出問題?求師兄解答

Ps 底板係asrock b75m r2
Cpu係 intel core i3 3220
作者: s15ooooo    時間: 25-6-2013 15:37
係LOAD入WINDOWS後先重開???

雪花就應該內顯問題
作者: articearar    時間: 25-6-2013 16:06

回復 2# s15ooooo

我check過,係底板/cpu,如果係我呢粒cpu會唔會因為有問題而輕機/重開?

有時重裝緊windows都會自己重開
作者: alfred96113    時間: 25-6-2013 19:13
通常係底板
但建議底板和cpu同時更換(若有咁既打算)
作者: ※暗雲之雷※    時間: 25-6-2013 19:22
你開機入windows xp去到邊個位會reboot??定係無定?

同埋你試下擦下條ram既金條位置
作者: s15ooooo    時間: 25-6-2013 23:08
回復  s15ooooo

我check過,係底板/cpu,如果係我呢粒cpu會唔會因為有問題而輕機/重開?

有時重裝緊wi ...
articearar 發表於 25-6-2013 16:06

CPU令電腦重開既話通常因為過熱..
重裝緊WINDOWS都會既話我覺得HDD同底板有問題既機率較高..

暗雲大人講既RAM都唔係冇可能0,0
作者: s15ooooo    時間: 25-6-2013 23:13
丫..問多樣..你火牛把風扇有冇郁..?
作者: articearar    時間: 25-6-2013 23:28
回復 7# s15ooooo

唉,換完塊底板都係咁,開左機冇耐就輕機之後重開,真係唔知咩事
作者: s15ooooo    時間: 25-6-2013 23:31

唉,換完塊底板都係咁,開左機冇耐就輕機之後重開,真係唔知咩事 ...
articearar 發表於 25-6-2013 23:28

重新開機原因很多的0,0要慢慢試到得為止的...

睇下火牛FAN有冇郁同埋足唔足火先吧O.OE樣野壞起上黎可以最大獲
作者: articearar    時間: 25-6-2013 23:34
回復 7# s15ooooo

如果ram有事有冇機會輕機起雪花?
作者: s15ooooo    時間: 25-6-2013 23:37

如果ram有事有冇機會輕機起雪花?
articearar 發表於 25-6-2013 23:34

ONBOARD DISPLAY的話有機會哦0.0..
作者: articearar    時間: 26-6-2013 10:03
回復 11# s15ooooo

已經換過張...都係咁...我睇番塊板既簡介話Ivy Bridge"支援"1600 ram,但係我而家都兩條仲係用緊1333,咁係咪有問題?

http://www.asrock.com/mb/Intel/B75M%20R2.0/index.tw.asp?cat=Specifications
作者: s15ooooo    時間: 26-6-2013 13:30

已經換過張...都係咁...我睇番塊板既簡介話Ivy Bridge"支援"1600 ram,但係我而家都 ...
articearar 發表於 26-6-2013 10:03

買返黎要自己超...內顯點換..........
作者: articearar    時間: 26-6-2013 17:14
回復 13# s15ooooo

初部已知係ram有問題,麻煩哂師兄
作者: ※暗雲之雷※    時間: 26-6-2013 18:25
咩牌子?可以拎去保養

ram壞都會有機會出雪花

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615ent2006615ww2.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2